Dinsel, Ailevi ve Sosyal Yaşam * 

Sabetay ve Haleflerinde Tanrı İnancı: Dünyayı yaratan bir tanrı vardır ve O diğerlerine göre üstündür. Tanrıdan sonra Sabetay Sevi gelir. Sabetay gibi, Osman Ağa'da "baba" adı verilen mürütlerinden oluşan 63 kişi tarafından tanrı ilan edildi. Osman'ın haleflerine halife (khalifes) denir.

Diriliş: Ölülerin dirildiği gün diğer tüm insanlık yer altında kalırken dönmeler mezarlarından çıkacaklardır. Bu şekilde dirilecek olan dönmeler bayraklar taşıyan guruplar halinde birleşecek ve cennete gireceklerdir. Kohen ailesi yeşil bir bayrak taşırken diğer aileler kırmızı-beyaz bir bayrak taşıyacaklarır.

Sünnet: Dönmeler çocuklarını iki ya da üç yaşlarında sünnet ettirirlerdi. Her sünnet halifenin izni ile yapılır. Sünnet edilecek çocuk onun elini öpmek zorundadır. Sünnet töreni anında İbranice dualar okunur.

Nişan ve Nikahlar:  Nişan ve nikahlar genellikle çocuklar doğmadan önce yapılır. İki kadın gebe kalınca farklı cinsiyetten olan çocuklarını nişanlarlar. Nişanlılar üç ya da dört yaşına gelince bu nişan değer kazanır. Kızın kollarına eşkenar dörtgen şeklinde kutsal bir bilezik takındığında evlilik takdis edilmiş sayılır.
Evlilik yemeği süresince hahamlar yeni evlilerin ortasına otururlar ve uzun dualar okurlar. Yemek bittiğinde yeni evliler yalnız bırakılır. Bir süre sonra, yeni evli genç kız yatak odasına çekilir, daha sonra yeni evli  erkek onunla orada buluşur ve her ikisi yüz yüze duygu ile birkaç dakika süren bir dua okurlar. Ertesi  gün tüm şüphelerden arınmak için Müslüman bir imam  çağrılır ve Müslüman tören usulüne göre evlilik yapmak için dostlar davet edilir.

Ölümler ve Mezarlar: Bir dünmenin can çekişmesi esnasında, yatağın etrafındakiler, herkes dualar okur. Ölünün bedenini yıkayan kimse, ölen kadın olsa bile daima erkektir. Yedi gün boyunca yas tutulur ve bu süre boyunca düzenli olarak dua edilir. 40. günde de dua edilip, her sene yıldönümü anılır.
Dönmelerin Selanik'te ve İstanbul'da özel mezarlıkları mevcuttur. Bu iki şehre yakın bir yerde ölenin cenazesi bunalardan en müsait olan birisine getirilirdi. İstanbul mezarlığı Üsküdar'da, Boğazın Anadolu  kıyısındadır.

İyilikseverlik: Sabetay'ın 13.emrine istinaden dönmeler iyilikseverliğe ve tarikatın dayanışmasına çok önem verirler. Bunun için;
Sağlık Yardımı, Genç Kadınlar ve  Bayanlar Cemiyeti altında teşkilatlanmışlardır.


* Bu yazı Prof.Abraham Galante tarafından 1935 yılında  yazılan, Zvi-Geyik yayınları tarafından yayınlanan"Sabetay Sevi ve Sabetaycıların Gelenekleri" isimli kitabından özetlenerek alınmıştır. Kitabı temin etmek için yandaki resmi tıklayınız. 
Sabetay Sevi ve Sabetaycıların Gelenekleri
Prof.Abraham Galante

Ana Sayfa